Je bekijkt nu 1-2-3tje in de Kersenfeest triathlon in Gendt!!

1-2-3tje in de Kersenfeest triathlon in Gendt!!

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Niet gecategoriseerd

Om de Kersenfeest triathlon in Gendt is altijd een hoop te doen. Niet alleen omdat het de enige triathlon in de Betuwe is, maar ook omdat het gewoon een goed georganiseerde wedstrijd is met heel veel publiciteit (relatief voor de triathlonsport natuurlijk) en er heel veel publiek is. De naam zegt het al: Kersenfeest triathlon. Deze triathlon valt altijd samen met de jaarlijkse Kersenfeesten, in het laatste weekend van Juni.

Diederik stond hier in 2003 als 17 jarige aan de start van zijn eerste kwart: 2:10:47, 16e plek. Evert maakte op zijn 18e ook in Gendt zijn debuut op de kwart afstand in 2006: 1:55:00, 3e plek. Cornelis deed zijn eerste kwart vorig jaar, op zijn 19e, ook in Gendt: 1:53:17, 4e plek. Diederik is sinds 2003 maar 1 keer niet aan de start verschenen, en dat was de 2010 editie.

Dit jaar had Gendt ook een primeur: de eerste battle tussen de 3 triathlonbroers. Nooit eerder stonden wij met z’n 3e aan de start van een zelfde wedstrijd, zelfde afstand, zelfde serie. Van te voren werd er door vrienden en kennissen al flink gespeculeerd op het verloop van de wedstrijd, en de uitslag. Ook vanuit de media was er flink aandacht voor onze battle (zie krantenartikelen hieronder).

Met z’n drieën aan de start betekende voor ons dat we ook een mooie kans hadden om onze sponsoren goed te vertegenwoordigen. Van Kiwi Cycle hadden we nieuwe wedstrijdkleding gekregen, en van Huisman Sport 2000 een mooi setje kleren voor pre en post race.

Al deze factoren gaven ook wel de nodige druk aan onze kant. En tegenover elkaar. Evert had geen idee waar hij stond, en hij had natuurlijk geen enkele referenties van andere wedstrijden. Ook was het nogal onzeker over hoe zijn sleutelbeen het zou houden. Diederik had vorig weekend nog een 1/2e in de regen gedaan, en lag de woensdag en donderdag voor de race ziek in bed. Cornelis geeft al het hele seizoen aan niet genoeg gefietst te hebben en was ook bang voor concurrentie van mannen als Marcel Gierman, Tom Havekes en Rob Kwaaitaal.

Verloop van de wedstrijd
Na een goede start van ons alle 3 waren we al snel voorin te vinden. Tom Havekes lag op kop, en kort daarachter kwam Evert. Daarna volgden Diederik en Cornelis al snel. In de tweede ronde kwam zwemmer Johnnie Manders langs Diederik om een stuk op kop te zwemmen.

Na een 3tal goede wissels was het koers. Evert lag nog op plek twee, maar had in de wissel veel goed gemaakt. Cornelis was als derde weg en Diederik volgde er vlak achter. Al snel hadden Cornelis en Diederik Tom Havekes ingehaald en lag Evert eenzaam op kop. Het gat was ongeveer 40 seconden. We wisten dat Marcel Gierman, als goede fietser, bij Diederik en Cornelis zou aan sluiten. Na ongeveer 15km was het zover, en we besloten om mee te gaan. Diederik kon makkelijk aanhangen, Cornelis had het wat moeilijker. Toen Marcel vroeg om over te nemen, was het even een vervelend moment. Wat moesten we doen? Een gat dicht rijden op Evert? Nee. De enige afspraak die we van te voren hebben gemaakt was dat we niemand op de fiets naar de kop mee zouden nemen. Marcel baalde hier van, maar kon het gelukkig begrijpen:

“Ik heb een zwak voor de Scheltinga’s… Dus kan niet echt boos op ze worden…:)” zo twitterde Marcel.

Tot onze verbazing liepen we niet hard in op Evert, die met een tweede fietstijd slechts 11 seconden langzamer was dan Marcel. Na een goede wissel kon Evert met een ruime voorsprong van 1:30 min aan het lopen beginnen. Diederik en Cornelis hadden beide ook een goede wissel en hadden direct al 15 seconden voorsprong op Marcel om vervolgens nog iets uit te lopen. Pas met ingang van de laatste 500m plaatste Cornelis een versnelling die sterk genoeg was om de tweede plaats te pakken. Diederik volgde kort op een derde plek en Marcel werd 4e.

Oftewel, Scheltinga op 1, 2 en 3; precies zoals vooraf gehoopt! Mooier kon het niet. Veel vrienden en familie waren speciaal voor ons gekomen, en om het dan zo af te maken is natuurlijk fantastisch!

Na de finish was het een drukt van belang. Veel kletsen met andere atleten, supporters en pers. We kregen van Thomas Broekman 3 flessen champagne (helemaal top Thomas, Bedankt!) voor op het podium. Verder had Stichting SOL langs het parcours een gedeelte van het terras afgehuurd om Evert (“en zijn broers”) te kunnen volgens tijdens de wedstrijd. Hier werden we nog voor de officiële prijsuitreiking al een keer extra in zonnetje gezet. Kortom was het een fantastische dag voor de triathlonbroers…. Wij hebben ook wel geluk hoor!

De beelden zijn gemaakt en gemonteerd door Bouke die volgend jaar ook van de partij is!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Rw8a6NFSyVs[/youtube]

Cornelis Scheltinga

Cornelis, de Garnaal, Eddy of geef 'm een naam. De 3e broer doet triathlon sinds 2010 met als hoogtepunt de Gouden plak op het WK Crosstriathlon in 2013.