1e Bundesliga Darmstadt

Afgelopen zondag stond ik voor het eerst in de 1e Bundesliga aan de start. Dat is de hoogste competitie van de Duitse eredivisie triathlon. De triathlonbroers komen in deze competitie uit voor de vereniging Bayer Uerdingen. 

In Darmstadt stond de olympische afstand op het programma wat tevens het Duits kampioenschap was. Het was verschrikkelijk slecht weer en de weg was niet overal even goed, dus het beloofde op de fiets spectaculair te worden. Maar voor het zover was moest er eerst nog 1500 meter gezwommen worden. Ik had een super start vanaf het ponton en lag meteen voorin. De eerste 750m kon ik goed meekomen in het veld met wereldtoppers, maar in het 2e gedeelte verloor ik nog een paar plaatsen. Als 15e klom ik op de kant en na een snelle wissel kon het fietsen beginnen. 

Er ontstond al snel een groep en binnen 1,5 rondes van de 7 reden we met een man of 25 aan kop. Op de fiets was het echt gevaarlijk. Ik denk dat er minstens 20 van de 70 gestarte mensen gevallen zijn. Regelmatig moesten we uitwijken voor een ambulance die op het parcours stond. Ik heb constant vooraan gefietst om de valpartijen zo veel mogelijk achter me te houden en dat ging goed. In de laatste ronde dubbelde we Matthias Epping, een ploeggenoot van Bayer, en met hem ben ik gelijk weggereden. Hij heeft de laatste 3 kilometer voor mij op kop gereden zodat ik als 1e aan het lopen kon beginnen. Met 15 seconde voorsprong op de rest gebeurde dit ook. 

Het lopen ging niet helemaal naar tevredenheid en de echte snelheid kon ik niet meer maken. Ik finishte als 19e en met de ploeg werden we uiteindelijk 10e. 

Evert Scheltinga

Evert is de 'profi' van het stel. 'S winters woont hij in Zuid-Afrika om zomers in Europa het wedstrijdseizoen te starten.