Je bekijkt nu ETU-Cup Holten

ETU-Cup Holten

Aan de wedstrijd in Holten van vorig jaar heb ik erg goede herinneringen. Ik werd daar Nederlands kampioen -23 jaar en 4e overall. Dit jaar werd er in holten een ETU-cup wedstrijd georganiseerd. Dat is een wedstrijd die meetelt voor de Europese en de ITU ranglijst. Hier komen dus atleten vanuit heel Europa, maar ook vanuit daarbuiten, om te strijden voor de punten.

Vooraf heb ik erg getwijfeld of ik moest starten. Na m’n val heb ik toch een flinke trainingsachterstand opgelopen en vooral het zwemmen is nog niet zoals het zijn moet. In een stayerwedstrijd is dit natuurlijk een doorslaggevend onderdeel. Uiteindelijk heb ik toch besloten te starten voor de ervaring, en om maar te kijken hoe het gaat.

Ik had een erg goede start. De eerste 100m kon ik vrij zwemmen, maar daarna begon het geknok. Bij de eerste boei is het echt vechten om er goed door te komen. Dit lukte mij aardig en ik kon goed volgen. In de 2e zwem ronde hing ik aan de staart van de 1e groep zwemmers en klom als laatste van deze groep als 37e uit het water. Dat viel me niet tegen aangezien ik pas 3 weken weer zwem.

Mijn wissel ging vlot, maar toch ontstond er een klein gaatje omdat een paar atleten voor mij niet de aansluiting konden maken. Ik heb nog geprobeerd dit dicht te rijden, maar het gat werd niet kleiner. Ik besloot te wachten op de volgende groep met daarin Sven strijk en Stefan van Thiel. Gezamenlijk hebben we de hele tijd hard gereden om aansluiting te vinden bij de kopgroep. Uiteindelijk lukte dit na zo’n 30 kilometer heel hard te hebben gefietst.

In de laatste ronde begon het ontzettend hard te regenen. Vooral de afdaling van de Holterberg werd daardoor erg gevaarlijk. Ik durfde geen risico’s te nemen en zakte daardoor wat verder naar achter in de groep.

Al erg vermoeid van het zwemmen en fietsen begon ik aan het lopen. Dit ging niet al te soepel meer, maar toch moest ik blijven knokken voor elk plekje. Ik liep constant rond de 23e en 27e plek. De eerste 20 krijgen punten voor de ITU ranglijst, en de eerste 20 Europeanen voor de ETU ranglijst. In de laatste 500m liep ik samen met een Tsjech en een Spanjaard. We haalden de Belg Willem Brems bij die vervolgens meteen wegsprinten. Ik probeerde hem te volgen maar hij ging voor mij te hard. Wel loste ik door deze versnelling de andere 2 en finishte ik als 25e, en 20e Europeaan. Oftewel punten gescoord voor de ETU-Ranglijst!

Evert Scheltinga

Evert is de 'profi' van het stel. 'S winters woont hij in Zuid-Afrika om zomers in Europa het wedstrijdseizoen te starten.