Je bekijkt nu Fietsen in de Schuttevaer

Fietsen in de Schuttevaer

De Schuttevaerrace, bij veel Nederlandse atleten onbekend, maar niet in Friesland. Ik had er al wel eens van gehoord maar nog nooit met de ogen van een potentieel deelnemer naar gekeken. Toen Sjoerd Veltman op facebook in een berichtje opzoek was naar een fietser voor het weekend 9-10-11 juni kwam mij dit wel goed uit. Na alle trage kilometers op de tourfiets heb ik wat tempo hardheid nodig. In 2 dagen 2 tijdritten over 60 en 70 km omringd duur stukjes zeilen leek mij wel wat. Qua zeilen heb ik ook wat geschiedenis en ervaring dus een mooie combi!

Het traject
De race start in Stavoren, alle deelnemers rennen dan vanaf Skips Maritiem naar de zeilljachten in de Oude Haven. De zeiljachten varen vervolgens over het IJsselmeer zo snel mogelijk naar Kornwerderzand. Vanaf Kornwerderzand gaat men de Waddenzee op en wordt koers gezet naar Texel. Op Texel stappen de fietsers van boord om een tijdrit van 60 kilometer te fietsen. Zodra de fietsers weer terug zijn, gaan de trossen los om naar Vlieland te zeilen via de Boontjes. Op Vlieland gaan de hardlopers aan wal op om een afstand van 18 kilometer te af te leggen. Vervolgens wordt er naar Harlingen gezeild voor de tweede tijdrit over een afstand van 69 kilometer. Vanaf Harlingen wordt koers gezet naar Terschelling. Op Terschelling vind het tweede looptraject plaats over een afstand van 12 kilometer. Vanaf Terschelling varen de zeiljachten via Konwerderzand terug naar Stavoren om aan te leggen in de Marina Buitenhaven en vervolgens nog een paar honderd meter naar de finish bij strandpaviljoen ‘De Potvis’ te rennen. Pang!

Het team
Triatleet Sjoerd Veltman, die zou lopen voor het team, haalde mij dus naar Team Stentec . De boot waarop wij voeren, de MaJic, een J35 met als schipper Arnout Jorritsma en daarnaast Willem Stroo en Henk Boonstra. Een leuke groep!

De race
Het waaide een goede 20 knopen (windkracht 5 a 6) richting noord / noord oost. Gunstig dus. De start was spectaculair, 37 jachten die ongeveer tegelijk uit de Oude Haven van Stavoren wilde vertrekken. Soms redelijk chaotisch en ik verbaasde me over de risicos die gelopen werden met boten die flink wat meer kosten dan ik zakgeld krijg.

Rond 15:00 op Texel en snel de boot af, fiets op en een heen en weer parcours van 10 km 3 keer afleggen. Uiteindelijk kwam ik na 1:25 weer terug op de boot. Na een heftig zeiltraject naar Vlieland kwamen we daar rond middennacht aan, zeiknat van het zoute water en koud tot op ons bot. Sjoerd liep de 18 kilometer heel netjes in 1:06 en we koerste snel af op Harlingen. Navigeren op de donkere waddenzee met alle knipperende boeien is trouwens wel een speciale beleving.

Al met al lagen we flink voor op schema met als resultaat dat we om 03:00 ‘s ochtends in Harlingen aankwamen. Ik was net 15 minuten wakker en had precies genoeg tijd om een koplamp op m’n helm te bevestigen en een snickers, banaan en bullet proof espresso weg te werken. In het donker reed ik door de onverlichte straten van Harlingen. 12 km heen, 12 km terug en dat wederom 3 keer. Voelde allemaal erg goed en na 1:50 kwam ik weer de haven in. Zo vroeg (of laat?) heb ik nog nooit een training / wedstrijd afgewerkt!

Snel door naar Terschelling waar Sjoerd met verzuurde benen zijn 12 kilometer net onder de 50 minuten aflegde. Weer door de sluis bij Kornwerderzand en over het zoete water door naar de finish Stavoren.

Uiteindelijk heel netjes als 6e gefinisht, al met al een super evenement, bijzondere ervaring.

Diederik Scheltinga

De oudste van de broers, zoekt graag de grenzen op (niet alleen fysiek) en volbracht al 13 Ironmans.