Je bekijkt nu Koers en winst in Egmond aan Zee

Koers en winst in Egmond aan Zee

Vorig jaar stond de combi in Egmond ( MTB wedstrijd Egmond-pier-Egmond en de halve marathon van Egmond) al op mijn programma, maar toen werden beide wedstrijden afgelast door de gladheid. Dit jaar ging het wel door…

Na ’s ochtends eerst nog te hebben gezwommen in Zeist stond ik om 11.00 aan de start voor 36 km mountainbikewedstrijd over het strand. Dankzij Cees Pronk, mocht ik helemaal vooraan starten tussen de grote mannen zoals Bart Brentjens en Sebastian Langeveld. Met de eerste 18 km wind tegen (windkracht 7) was dit natuurlijk erg fijn, en zo kon ik zonder veel energie te verspillen gelijk met de kopgroep mee. Er ontstond dan ook op het strand een grote kopgroep van meer dan 150 man. Er werd best onrustig gereden met wat duw- en trekwerk, maar dankzij de harde wind en de vele mensen waar je achter kon rijden was het niet al te zwaar. Het enige probleem dat ik had was “chain sucking”, oftewel mijn ketting bleef haken op het middelste blad doordat het vet eraf was gespoeld door het zeewater. Hierdoor kon ik alleen nog maar op de grote plaat rijden. Dit gaf problemen bij het verlaten van het strand. Het mulle zand gecombineerd met alleen een groot verzet plus mijn technische vaardigheden zorgde ervoor dat ik als één van de eerste van de fiets moest afstappen. Hierdoor verloor ik veel posities en tijd. Eenmaal weer terug op het strand ging ik in de achtervolging. Met ruim 50 km/u haalde ik veel mensen in. Dat ging goed totdat mijn voorwiel in een verkeerd spoor belandde en opeens tot stilstand kwam. Dit met een snelheid van 50 km per uur zorgde er voor dat ik over de kop vloog en met een harde klap op m’n rug terecht kwam. Gek genoeg voelde ik er vrij weinig van en sprong meteen weer op de fiets. Het draaide verder wel erg lekker, de benen voelde goed en heb nog veel mensen terug kunnen pakken. Uiteindelijk kwam ik als 61e over de finish en stond ik in het tussenklassement van de combi op een 6e plaats.

Ik heb heerlijk overnacht bij familie in Nieuwegein waar ik goed verzorgd werd. Zodoende kon ik de volgende dag weer geheel fris (op een wat pijnlijke nek na, dankzij de val ) aan mijn debuut op de halve marathon beginnen. Hier kon ik helaas niet bij de prominenten vooraan starten en moest dus ergens in het grote startvak staan. Na de start moest ik veel mensen inhalen om een groepje ,met gelijke snelheid, op het strand te vinden, want dat zou me veel energie sparen met de wind tegen. Na 3 km draaiden we het strand op. Voor me liep een groep van een man of 6 waar ik toch graag bij wilde zitten, en al  snel liep ik het gat dicht. Dit was een goede keus aangezien de heren een lekker tempo draaiden. We liepen kop over kop tot het keerpunt op 10,5 km. Daar versnelde ik iets en kon ik weglopen van het groepje.  Ik ging mensen inhalen die sneller waren gestart en zat lekker in de wedstrijd. Ik wist dat ik wel een goeie wedstrijd moest lopen om voor de winst te gaan in het combiklassement, dus bleef ik redelijk doorkoersen. De laatste 3 km waren zwaar, hevel op en wind tegen maar na 1.14.07 kwam ik tevreden over de finish.

Uiteindelijk betekende dit ook winst in het combiklassement! Al met al een mooi trainingsweekend.

Evert Scheltinga

Evert is de 'profi' van het stel. 'S winters woont hij in Zuid-Afrika om zomers in Europa het wedstrijdseizoen te starten.