Morgen vertrek!

Vandaag vertrekken we om 10.30! Heb nu internet in het kantoor van een boten verhuurbedrijf Moorings, Gavin kent de lokale manager en we liggen gratis op de beste plek in de haven in Opua. Dit is wel een leuke ervaring, we gaan met een soort cruise, georganiseerd door de Island Cruise Association. Er zijn 36 boten die naar Tonga varen. We hebben dus altijd mensen en andere boten om ons heen om in geval van nood op terug te vallen.

Afgelopen dinsdag kwam ik hier aan, en direct een welkoms bbq van de cruising organisatie. Woensdag overdag heel hard en veel geklust, ‘s avonds was cocktail night, donderdag weer flink geklust, cruise briefing gehad met vooral 1 waarschuwing: kijk uit voor haaien! ’s Avonds was er niks speciaals vanuit de cruising club, maar wij zijn wezen eten bij de manager van Moorings, vrienden van Lica en Gavin.

Gister weinig kunnen doen omdat ik mijn enkel afschuwelijk hard gekneusd tijdens het hardlopen in het bos. Kan amper lopen en het is ontzettend blauw en dik. Normaal krijg ik niet zo snel blauwe plekken dus dit is serieus. Woensdag voor het eerst hardgelopen sinds mijn gebroken teen, met Shae, 30 minuten samen, en toen nog 15 minuten alleen. Giser ging ik weer, voor 30 minuten (atleet die ik ben!) en op het verste punt ging het mis. Ben terug gestrompeld en meteen gekoeld, ingesmeerd met arnica en ingetapted. Ik heb ook wel pech hoor! Ik hoop dat ik m’n banden niet gescheurd heb ofzo… Komende dagen hoef ik gelukkig toch niet heel actief te been te zijn dus zal wel weer goed komen.

In het cruising pakket zitten een aantal boekjes over Tonga en Vava’u. Dat ziet er echt super uit! We gaan ontzettend gave dingen doen als zwemmen met walvissen, vissen, snorkelen en een combinatie van beide: speerfishinig met speren en met een soort harpoen guns, verder wakeboarden, kiten, chillen… Daarnaast is de natuur op die eilanden ook super en gaan we waarschijnlijk ook veel haaien zien!

Het leuke van het deelnemen aan zo’n cruise is dat je snel een heel hoop mensen leert kennen. Ze zijn allemaal wel ouder enzo, maar dat maakt opzich niet zoveel uit. Handig is vooral al het douane gebeuren, we worden door de organisatie wegwijs gemaakt in al dat soort dingen als tax free, douane belasting, inklaren, verboden goederen en al dat soort dingen. Praktisch komt het erop neer dat je de douane van Tonga moet omkopen met verse vis, snoep voor de kids en verse groentes die je officieel toch niet mag importeren. Ben benieuwd hoe dat is!

We vertrekken dus morgen om 10.30 en gaan niet direct naar Tonga, we hebben permissie (ik denk blijkbaar al in het Engels, want weet ff niet hoe ik het anders kan zeggen) om te ankeren bij het eiland Raoul dat deel uit maakt van de Kermedec eilanden. Raoul is een eiland met scheikundige (geen idee wat ze onderzoeken) die elke 6 weken worden vervangen. Het onderwater leven schijnt er heel erg speciaal te zijn, maar het is niet legaal om te vissen omdat het een marine reserve is. Op 11 mei hopen we aan te komen in Tonga, wordt een langzame trip: Tonga is maar 1000 nautical miles  (1825 km) verderop!

1.85218

Diederik Scheltinga

De oudste van de broers, zoekt graag de grenzen op (niet alleen fysiek) en volbracht al 13 Ironmans.