Je bekijkt nu Nederlands kampioen cross duathlon!

Nederlands kampioen cross duathlon!

Als afsluiting van de eerste trainingsperiode had ik een weekje rust. Deze rustweek sloot ik af met het eerste NK offroad duathlon in Etten leur. Een erg leuke en goed georganiseerde wedstrijd waar ik vorig jaar ook aan mee gedaan had.
Vooraf had ik geen idee hoe sterk ik zou zijn na m’n rustweek. Ook wist ik na “de hel van Groesbeek” dat mountainbike niet mijn sterkste onderdeel is, dus erg hoge verwachtingen had ik niet.

Tijdens m’n uitgebreide warming-up voelde ik me al goed. Dat werd ook alleen maar beter omdat ik Cornelis 2e zag worden in de race bij de junioren, en trainingsgenootje Maya zag winnen in haar categorie. Wel ging ik nog even onderuit met de mountainbike maar daardoor wist ik ook gelijk dat die bocht glad was…

De eerste run over 6km liep gelijk erg makkelijk. Ik startte behouden en hield iedereen goed in de gaten. Al snel vormde zich een groepje met Nederlanders achter 2 snel gestarte Belgen. Het ging bij mij allemaal erg ontspannen. Op het moment dat er een stukje door een weiland gelopen moest worden wat erg lastig en slecht te belopen was liep ik slim langs het modderige gedeelte (dankzij een goeie verkenning) en sloeg daardoor een gaatje. Hier ben ik iets versneld en kwam zo als 1e Nederlander in de wissel aan.

Op de mountainbike verwachte ik dat ik snel zou worden ingelopen maar dat viel me alles mee. Na 1,5 ronde kwam leeftijdsgenoot Tim Dullaart voorbij. Ik moest hem in eerste instantie gelijk laten gaan en zag het meteen… Deze jongen kan mountainbiken! Even later kwam Wim Nieuwkerk ook langs. Ik bedacht me geen moment en pakte gelijk z’n wiel. “Meegaan en niet meer loslaten” dat ging er door me heen, en zo voerde ik het ook uit. In de 3e en laatste ronde van de 20km mountainbike ben ik helemaal stuk gegaan, maar ik bleef erbij. Ondertussen hadden we ook Tim weer bijgehaald en was er van achter uit nog een Belg aangesloten. Met z’n 4e wisselden we te gelijk. Wim was gelijk weg omdat hij niet van schoenen hoefde te wisselen en had een gat van 20 seconden. De afsluitende 3 km lopen werd een martelgang met mijn verzuurde benen van het fietsen. Ondanks dat kon ik toch een redelijk tempo pakken. Tim en de Belg Pani Embrechts liet ik al snel achter me. Wim liep een goede 2e run en heb ik niet meer terug gezien. Zo werd ik 4e in de wedstrijd, 2e Nederlander overall en 1e Neo-senior.

Uiteindelijk werd ik dankzij(?) de jury nog als 3e in de uitslagen gezet. Luxem Yeray (B) werd gediskwalificeerd omdat hij tijdens het lopen een schoen verloor en op 1 sok heeft doorgelopen. Dit was een klein smetje op de wedstrijd want deze DQ was nergens voor nodig… Ik zelf heb in Groesbeek (zie verslag “bosamateur” een stukje hier onder) ook een stuk zonder schoenen gelopen… Geen idee dat dit niet mocht, en totaal onnodig om hier een DQ voor te geven.

Maar al met al kon ik over mijn eigen wedstrijd erg tevreden zijn en heb ik toch maar mooi weer een nationale titel op mijn naam staan…

Door Cornelis:
De eerste wedstrijd van het jaar, verliep voor mij erg goed: Zilver op het NK cross-duathlon!

Ik startte in een veld met alle junioren en daar achter een recreatieve serie. Bij de junioren wordt altijd hard gestart, en ik besloot om mee te gaan. Na 100m te hebben gehad, had ik een goede 5e positie te pakken. Toen iedereen zijn eigen tempo begon te lopen, voelde ik dat ik iets kon doorschuiven. Al gauw liep ik als 3e achter Marco Akershoek en een loper van atletiek vereniging HAC: Tom Rademaker. Halverwege de tweede ronde versnelde Tom iets en moest Marco lossen. Ik voelde dat ik wel mee kon, dus sloot bij hem aan. Met zijn tweeën hebben we kop over kop gelopen tot in het parc ferme.

Op de mountainbike kwam in Marco mij in het eerste stuk al voorbij rijden. Ik kon zijn tempo niet bolwerken en moest hem laten gaan. Halverwege de eerste kwam ook Erik van der Heijden mij hard voorbij, en ook hem moest ik laten gaan. Ik moest van mezelf blijven knokken, en ik Marco kwam iets dichterbij. Op het moment dat ik me goed op hem kon oriënteren, maakte ik een stuurfout en moest ik van mijn fiets af. Snel er weer opgestapt en vol gas er weer vandoor. De rest van het fietsen kon ik niet veel dichterbij meer komen, en van achter kwam gelukkig niemand opzetten.

Na de wissel zag ik dat de achterstand op Marco (categorie H16) te groot was, en Erik (categorie H18) lag al helemaal ver voor me. Ik heb besloten om redelijk tempo door te lopen, want achter mij zag ik dat Richard Leemans op ongeveer 10seconden, en ik wilde die derde plek Overall niet verspillen.

Na 47:10min kon ik eindelijk moe en voldaan de finish passeren: Ik had mijn 4e NK medaille gewonnen!

Evert Scheltinga

Evert is de 'profi' van het stel. 'S winters woont hij in Zuid-Afrika om zomers in Europa het wedstrijdseizoen te starten.