Je bekijkt nu Richard

Richard

Elke zaterdagochtend zwemmen wij in het zwembad op het KNVB sportcentrum in Zeist onder leiding van George Sieverding. Na de zwemtraining volgt er ook een buitentraining: hardlopen of mountainbiken. George doet de ene training, en Rob Barel geeft de andere. Zo reden wij vorige week met Rob door de bossen van Zeist. Tijdens een van de opdrachten die we meekregen reden Diederik en ik vooraan met achter ons Richard Granneman. Richard was vroeger een top zwemmer, met nog steeds diverse Nederlands top 10 noteringen in de allertijden ranglijsten over diverse zwemnummers, waaronder de 3e tijd ooit op de 400 meter vrije slag.

Tijdens de training reden we een zanderig heuveltje af toen ik achter me een hoop gekletter hoorde, Richard was met zijn fiets over de kop gevlogen en het zag er niet best uit. Hij bleef doodstil liggen, met zijn fiets tussen zijn benen bekneld en in een heel abnormale houding voor zo’n grote vent. Hij kon niet praten en er kwam geen reactie toen we zijn naam riepen. Snel heb ik Rob gehaald, Diederik is de heuvel op gegaan om de rest van de groep tegen te houden. Er trainen veel jongere in Zeist, en het was niet nodig dat zij Richard op deze manier zouden aantreffen.

Direct is er een ambulance gebeld, en Richard was inmiddels weer een beetje bij bewustzijn, maar hij kon nog steeds zijn armen en benen niet bewegen. Toen hebben wij de groep meegenomen om een rondje te gaan fietsen, een aantal mensen die goed de weg kennen in het bos zijn bij Richard gebleven, en hebben de ambulance tegemoet gefietst. In 8 minuten was de ambulance ter plekke, de hulpverleners hebben Richard gestabiliseerd en meegenomen naar het ziekenhuis in Utrecht.

Inmiddels ligt Richard een week in het ziekenhuis, en het gaat beetje bij beetje beter. Naast 2 gebroken nekwervels heeft hij ook beschadigingen aan zijn strottenhoofd opgelopen. Hij heeft ontzettend pech gehad dat hij zo verkeerd terecht is gekomen, maar daarbij weer geluk dat hij geen dwarslaesie heeft opgelopen. Maandag wordt hij geopereerd en worden via zijn keel de nekwervels verankerd. Daarna is het hopen dat het herstel spoedig verloopt. Richard, wij wensen jou (en je familie) ontzettend veel sterkte, wij gaan er van uit dat we je uiteindelijk weer in het zwembad en op de fiets in actie zien!

Evert Scheltinga

Evert is de 'profi' van het stel. 'S winters woont hij in Zuid-Afrika om zomers in Europa het wedstrijdseizoen te starten.