Je bekijkt nu Tonga – Nuku’alofa & Pangaimotu

Tonga – Nuku’alofa & Pangaimotu

In de nacht van donderdag 13 mei op vrijdag 14 mei varen we de wateren van Tongatapu binnen. Paul, Shae, Lica, Gavin en ik werken prima samen als een team en navigeren onder halve maan tussen de riffen door de baai van het eiland Pangaimotu in. We proberen zachtjes te doen, maar tijdens het droppen van het anker maken we waarschijnlijk alle 33 andere boten wakker. Eenmaal stevig geankerd openen we een fles rum en zitten we buiten in onze korte broek. De zee is inmiddels opgewarmd tot 31 graden, maar ik denk dat we onze thermometer opnieuw moeten kalibreren. We genieten van de lichten en silhouetten van land. Inmiddels is het precies 9 dagen geleden dat we land zagen. Dat is voor mij best een record, 9 dagen geen land…

Vrijdagochtend word ik wakker en eenmaal buiten zie ik Pangaimotu Island. Dit palmeiland is echt paradijs, zon, strand, palmbomen en een strandbar genaamd Big Mama’s… Volgens mij val ik in herhaling, maar beter kan het eigenlijk niet. De dag begint warm, met wachten op de douane. Iedereen lijkt een beetje nerveus maar dat komt ook omdat we nogal een extreme voorraad drank aan boord hebben, en andere dingen niet het land in mogen zoals honing. Gelukkig zijn de mensen van Tonga erg gehecht aan hun privacy dus de hele boot doorzoeken doen ze niet. Na alle formaliteiten, stempels en papier werk (Gavin heeft hier echt een hekel aan) zwemmen we in zee.

Het beloofd een warme dag te worden, geen wind en een strak blauwe lucht. Dit maakt het eiland wel extra paradijselijk. Tegen lunch gaan we aan land, dat voelt raar! Vandaag is het precies 14 dagen geleden dat we vertrokken uit Opua, en dus 14 dagen geleden dat we het vaste land onder onze voeten hadden. We drinken ons eerste lokale biertje en eten we patat met ketchup! Big Mama’s is super, past helemaal in het plaatje: alles van hout, vlaggen aan het plafond, in plaats van vloer ligt er zand, en soms doet het wat vervallen aan, maar alles klopt. Ook leuk zijn alle halve kokosnoten aan de muur en meer van dat soort typische eiland dingen.

‘s Middags gaan we met onze dingy naar het vaste land, de hoofdstad van Tonga: Nuku’alofa. De haven is erg ranzig, we lopen wat over de stinkende vismarkt en ik krijg een hoop aandacht door m’n haar. Iedereen kijkt en lacht. Lijkt Afrika wel. En er zijn meer overeenkomsten. Iedereen hangt wat op straat, probeert spullen te verkopen vanuit kleine winkeltjes en kleine marktkraampjes, overal afval. Erg jammer, want ze kunnen zo iets moois maken van dit land.

Eerst het centrum van Nuku’alofa opgezocht, en dat was best lastig, niet echt een centrum of winkels. Wel een hele grote markt met vooral veel rotzooi. Afrika all over again. Gavin, Lica, Shae en Paul kopen Hawaii shirts, ik 3 tshirts zonder mouwen voor 10 dollar, 3 of 4 euro! Het is hier niet duur. We lopen nog wat rond door de stad en gaan met de dingy terug.

‘s Avonds eiland night in Big Mama’s. Voor 30 dollar een onbeperkt buffet. Leuk om weer eens met wat andere mensen te praten, iedereen lijkt ons te kennen maar dat komt vooral door de quiz in North Minerva. Ik ontmoet ook een Franse dude die ook zijn kitesurf spullen meegenomen heeft. Ideaal! Hoef ik er iig niet alleen op uit. Verder veel gedronken, gegeten en gelachen.

De maandagavond is er Pirate Night, we verkleden ons als piraten, en genieten een super groot buffet met een varken aan het spit en rauwe vis. Erg leuke avond, ik loop de hele avond rond met een grote plank, wat eigenlijk best irritant was maar wel weer hilarisch. Terug aan boord drinken Paul, Gavin en ik nog 1 drankje, dan volgt er nog 1, en nog 1, en nog 1 en om 05.00 gaan we slapen.

Als om 08.00 de wekker gaat is niemand blij. We hebben een tour rondom Nuku’alofa geboekt en om 09.15 gaan we met de ferry de stad in. Met de mensen van de boot Duet doen we deze tour over het eiland langs alle touristische dingen voor zover die er zijn. Paul, Gavin en ik trekken het slecht maar komen de dag goed door. ’s Ochtends bij de bakker eet ik met Paul 2 saucijzen, dat had ik wel ff nodig. Eerste stop is de originele landingsplek van James Cook, daarna een soort van grafheuvels, niet heel interessant. Vervolgens een of ander koraal ding dat op elkaar gestapeld is. Toen door naar de ondergrondse meren, maar die zijn gesloten, toen de blowholes. De blowholes zijn wel erg gaaf, super veel water wat de lucht in wordt gestuwd door de branding.

Na de lunch zien we vleermuizen en veranderd de omgeving in een palm bush. Erg mooi om te zien. We laten ons afzetten bij een supermarkt waar we boodschappen doen en ik een 2 liter bak ijs met plastic lepeltjes koop, van het winkelpersoneel krijgen we bekertjes en eten we ijs. Dat had ik echt ff nodig! Heerlijk. We lopen terug naar de haven waar ik m’n mail check voor het eerst in 3 weken, dus excuus voor alle late reacties enzo.

In totaal blijven we 5 dagen in Pangaimotu, maken vrienden, gaan aan land, spelen beach volleyball, duiken, kitesurfen, wakeboarden, zwemmen, spelen jeu de boules met kokosnoten en genieten van het eilandleven in paradijs.

Diederik Scheltinga

De oudste van de broers, zoekt graag de grenzen op (niet alleen fysiek) en volbracht al 13 Ironmans.