Je bekijkt nu Tour of Southland: TTT

Tour of Southland: TTT

Amai, dat was er goed op zeg! De kop er is eraf, de Tour of Southland is begonnen en ik heb een 1500 meter kuchje. Begin van de middag was er een officiële teampresentatie met foto’s en interview, en vervolgens de starts van de verschillende teams. Een ploegentijdrit over 5 km. Tijdritfietsen, opzetsturen en al dat soort materiaal was verboden dus gewoon hard stoempen in de beugel op m’n geleende racefiets.

Als team hadden we al vanochtend nog wat op het parcours geoefend en tactiek doorgenomen. We zouden allemaal evenveel kopwerk doen en zo met 6 man over de finish gaan.

Na de start ging het eigenlijk al direct mis. Geert-Jan Jonkman (mede Nederlander) deed de lead out met Stefan Kong (Zwitser) in zijn wiel, daarachter 1 van onze 2 Kiwis en daarachter zou ik in 4e positie aansluiten. Echter, onze Marc trok bij de start zijn voet uit z’n pedaal dus moest ik direct al een gat dichtrijden. Marc kon als laatste aanhaken en toch weer aansluiten. Ik kwam dus vrij snel aan kop en draaide mee.

Tot mijn verbazing konden 2 teamgenoten niet overnemen en bleven in het wiel zitten. Hierdoor werden mijn kopbeurten langer en kwam ik vaker aan de beurt. Gevolg dat ik na 3 km het lactaat uit m’n oren voelde spuiten en een heel klein gaatje moest laten vallen. 1 van de niet overnemende teamgenoot knalde vervolgens direct het gaatje dicht en ik had geen kans om mee te gaan.

In m’n 1tje werd ik er gewoon reglementair afgereden. 18 seconde na de rest kwam ik eenzaam binnen. Precies niet goed voor het moraal. Maargoed, de week is nog lang en als LD atleet ben ik blijkbaar niet gemaakt om 60 per uur te rijden over ruim 5 minuten.

Als team finishten we 16e van de 21, ik sta op een 112e plek met 48 seconde achterstand op de leider. Morgen een etappe van 160 km, ben benieuwd hoe me dat zal vergaan! Eerst efkes gaan liggen best…

Diederik Scheltinga

De oudste van de broers, zoekt graag de grenzen op (niet alleen fysiek) en volbracht al 13 Ironmans.