Je bekijkt nu Tsjechie + EK

Tsjechie + EK

Tsjechie:

Op 22 augustus heb ik, waar Cornelis al eerder over schreef, een wedstrijd in Karlovy Vary gedaan. Helaas ging dit niet zoals gepland. Na een redelijk goed zwemonderdeel verloor ik op het aanloopstuk naar de 7 plaatselijke rondes toe mijn bidon met sportdrank. Dit in combinatie met een temperatuur van 30 graden waren de ideale ingrediënten om uitgedroogd te geraken en dat was dan ook wat er gebeurde. Met fietsen voelde ik me nog prima tot 2 rondes voor het einde. Op de steile klim die we elke ronde op moesten kreeg ik opeens flinke moeite. Toen we eindelijk de wisselzone ingingen kon ik amper het ene been voor het andere krijgen. Ik had het gevoel geen controle over m’n lichaam te hebben. Na 2,5 km zwalken ben ik uitgevallen. Met hulp van de EHBO ben ik naar een tent gebracht en daar verzorgd. Langzaam aan ben ik daar bijgekomen. Een paar dagen later nog ziek geworden van de uitdroging maar lange tijd om ziek te zijn had ik niet aangezien die zaterdag het EK-23 in Porto (Portugal) op het programma stond.

Ek-23

Dankzij mijn overwinning bij de neosenioren op het nk in Holten kwalificeerde ik me voor het EK-23 jaar. Na woensdag de gehele dag ziek in bed te hebben doorgebracht voelde ik me donderdag alweer een stuk beter en reisde ik samen met Tim Dullaart, Lesley Derks en bondscoach Peter Scheres af naar Porto waar zaterdag de wedstrijd gehouden zou worden. Ik voelde me met de dag beter worden en kreeg steeds meer zin in mijn debuut op een internationaal kampioenschap. Het deelnemersveld was enorm sterk met wereldtoppers als Brownlee, Silva en Brukhankov op de lijst. Het zwemmen ging heel belangrijk worden, hier mocht ik niet te veel verliezen. Dit lukte erg goed. De gehele 1500m had ik het idee in een zoute wasmachine te zitten maar toch kon ik goed vrijuit zwemmen. Op slechtst 35 seconden van de kop klom ik uit het water. Op de fiets werd het gelijk een lang lint en brak het in 3 stukken. Ik zat net niet vergenoeg voorin en kwam in de 3e groep terecht. ondanks hard werken van Tim en mij reden groep 1 en 2 verder bij ons weg. Ik had een slechte 2 e wissel. Blijkbaar had ik mijn wetsuit niet goed in mijn mand gegooid en moest ik dat nog doen. Ook mijn fiets moest ik recht ophangen en m’n helm netjes in de mand gooien. Pas daarna mocht ik beginnen met lopen. Dit draaide ondanks het harde werken op de fiets nog redelijk goed. Doordat ik mijn wetsuit niet in de mand gegooid had verdiende ik een penalty van 15 seconden. Dit betekende dat ik in 1 van de 4 rondes 15 seconden stil moest staan in de strafboks. Dit heb ik dan ook netjes in de 3e ronde gedaan om diskwalificatie te voorkomen. Ondanks dat kon nog een aantal atleten terughalen en de sprint winnen om de 31e plaats. Ik vond het een erg gave wedstrijd en heb erg veel geleerd. Ervaringen om straks op het WK-23 (11 september te Boedapest) in de praktijk te brengen en ook een aantal zaken die ik mee zal nemen naar volgend jaar.

Evert Scheltinga

Evert is de 'profi' van het stel. 'S winters woont hij in Zuid-Afrika om zomers in Europa het wedstrijdseizoen te starten.