Je bekijkt nu Tsunami

Tsunami

Leugens! Ik schreef in een van mijn eerdere posts dat Niuatoputapu in 2008 getroffen was door een tsunami, dat is onzin. Het was November 2009, dezelfde tsunami die Samoa zwaar trof. Niuatoputapu is echter een klein, afgelegen eilandje met 700 bewoners en geen communicatiemiddelen met de buitenwereld, maar werd minstens zo hard getroffen. Het nieuws kwam echter nooit naar de buiten.

Het begon met een aardbeving, om 07:00 in de ochtend, de datum ben ik vergeten. De eerste van 4 golven kwam om 07.15 en veel mensen waren al de bergen ingevlucht. De 2e en 3e golf waren de grootst en waren het meest verwoestend. De 4e was weer een wat kleinere. De schade was gigantisch, huizen, gebouwen, dieren, mensen, wegen en koraalriffen totaal weggevaagd. Uiteindelijk een hand vol doden en een aantal gewonden.

Elke boot in de ICA Rally had 2 grote vuilniszakken met spullen meegenomen, en de organisatoren hadden in NZ een sponsor voor een groot aantal medische zaken geregeld. We werden als helden ontvangen door de lokale bevolking. Achteraf bleek ook dat we de eerste toeristen waren sinds de tsunami. Hier een paar plaatjes.

Diederik Scheltinga

De oudste van de broers, zoekt graag de grenzen op (niet alleen fysiek) en volbracht al 13 Ironmans.